A szegmens új etalonja - az új DUCATI Multistrada 1260

 Az új Multistrada a Ducati Testastretta DVT (Desmodromic Variable Timing) 1262 köbcentis erőforrásával, új vázzal, továbbfejlesztett elektronikai csomaggal, kis facelift-tel (új oldalpanelek, és könnyebb, sportosabb kerekek) hódit a 2018-as szezontól. 

Az 1200-as Multistrada 2010-ben forradalmasította a szegmenst, egy igazi 4-az-1-ben motorkerékpárral lépett piacra: a sportmotortól a tosszútávú túramotorig, a mindennapi közlekedési eszköztő az enduroig kínált megoldasát. Ezt az univerzalitást, 4-az egyben koncepciót viszi tovább a legújabb 1260-as Multistrada, de  mindent jobban tud, mint elődjei: teljesítényben, kénylemben, biztonságban, használhatóságban, megjelenésében egy új szintre lépett.

Az 1262 köbcentis Ducati Testastretta DVT engine teljesíti az Euro 4 normát, és bőséges nyomatékkal rendelkezik az általában használt alsó és a középső fordulatszám tartományokban. A maximáli nyomaték 85%-a rendelkezésre áll már 3,500/perc-es fordulat számon, és 5,500-nál 18% nagyobb a nyomatéka, mint a 2017-es 1200-as Multistradanak. Ezáltal az új Multistrada 1260 4,000/perces fordulat körüli tartományban kategória első teljesíményt nyújt.

Az új, megnövelt teljesítmény tökéletesen kontrollálható az új Ride-by-Wire rendszerrel, kombinálva a vajpuhán, mindkét irányba működő Ducati Quick Shift rendszerrel egy mindent felülmúló motorozási élményt nyújt.

Az új váz, hosszabb lengővilla, nagyobb tengelytáv és az új villaszög agilis és nagy sebességnél és teljes terhelésnél is stabil motorkerékpárt eredményez. 

A Multistrada 1260 elektronikai csomagja által is új etalon a kategóriájában. A Bosch IMU (Inertial Measurement Unit) vezérli a kanyar ABS-t, a Ducati kanyar fényszórókat (DCL) (az 1200S modell esetén), a Ducati egykerekezés szabályzást (DWC). A DWC és a DTC (kipörgés gátló) 8 fokozatban állítható és akár ki is kapcsolható. A lejtmenet asszisztens (Vehicle Hold Control (VHC)) minden Multistrada 1260 modellen alap felszerelés. A Bosch IMU vezérli a félaktív Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution rendszert. (1260S modell esetén)

Minden modell felszereltsége a tempomat, egy gombnyomással rögzíthető a kívánt sebesség a al kormány kapcsolón. Az S modell aéap felszereltsége a Bluetooth modul, ami vezérli a DMS-t (Ducati Multimedia System), vagyis összekapcsolja a motort az okostelefonnal, és lehetőé teszi az alap funkcók felhasználó barát, egyszerű elérését. (bejöő hívások kezelése, SMS olvasás, zene hallgatás) 

Az Multistrada 1260 teljes új kulcs nélküli rendszerrel rendelkezik, amely még biztonságosabb.
Az olajcsere 15,000 km-enként, a a "Desmo Service" minden 30,000 km-ben esedékes, ami lehetővé teszi az igazán hosszú túrákat köztes karbantartás nélkül.

Multistrada 1260  

Szín

Ducati Red szürke vázzal, fekete kerekek

Tulajdonságok

o Ducati Testastretta DVT 1262 cc erőforrás
o Bosch IMU: Inertial Measurement Unit
o Bosch-Brembo 9.1ME kanyar ABS rendszer
o 320-mm első féktárcsák Brembo 4-dugattyús radiális munkahengerekkel
o elektronikus tempomat
o 4 riding mód (Sport, Touring, Urban, Enduro)
o Ride-by-Wire (elektronikus gázkar)
o Ducati Wheelie Control (DWC)
o Ducati Traction Control (DTC) - kipörgés gátlás
o Vehicle Hold Control (VHC) - emelkedő asszisztens
o állítható magasságú vezető ülés
o LCD kijelző

Multistrada 1260 S (és Multistrada 1260 S D-Air)

Színek

1. Ducati vörös - grafit váz, fekete kerekek
2. Iceberg White - grafit váz, arany felnik
3. Volcano Grey - grafit váz, arany felnik

Jellemzők

o Ducati Testastretta DVT 1262 cc erőforrás
o Bosch IMU: Inertial Measurement Unit
o Bosch-Brembo 9.1ME kanyar ABS rendszer
o 330-mm első féktárcsák Brembo M50 4-dugattyús radiális munkahengerekkel
o elektronikus tempomat
o 4 riding mód (Sport, Touring, Urban, Enduro)
o Ride-by-Wire (elektronikus gázkar)
o Ducati Wheelie Control (DWC)
o Ducati Traction Control (DTC) - kipörgés gátlás
o Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down - váltóasszisztens mindkét irányba
o Vehicle Hold Control (VHC) - emelkedő asszisztens
o állítható magasságú vezető ülés
o színes TFT kijelző
o elektronikus vezérlésű,  félaktív Sachs Ducati Skyhook (DSS) Evolution futómű
o teljes LED fényszóró Ducati kanyarlámpákkal (DCL)
o D|Air system (Multistrada 1260 S D|Air)

Elérhető extra csomagok

• Touring Pack: fűtött markolatok, oldaldobozok, középállány

• Sport Pack: utcai homológ Ducati Performance by Termignoni kipufogó, karbon első sárédő, CNC mart tartály fedelek

• Urban Pack: top case, tanktáska, USB hub

• Enduro Pack:  LED kiegészítő fényszórók and Ducati Performance alkatrészek a Touratech-től: karter védő, hűtő védő, olajhűtő védő, sztender szélesítő, off-road lábtartók 

Új Ducati Link App

A Multistrada 1260-hez egy toábbfejlesztett applikáció érhető el (Ducati Link App), iOS-en és Android-on is. Bluetooth-on keresztül csatlakozik a Multistrada 1260-hoz, a telefon rögzíti a motor adatait . (dőlésszöget, aktuális, átlag és maximális teljesítményt, sebességet fogyasztást és még számos paramétert.

A motor és a rider teljesítményén felül a app rögzíti az útonalat, amely így könnyen megosztható más felhasználókkal. 

Az új Ducati Link App által beállíthatók a motor paraméterei, pl. a riding mode.
Tartalmazz az "Alert and Info Service" funkciót, amely emlékezteti a tulajdonost a karbantartásokra, figyelmeztet hiba esetéen, és képes a dealerrel közetlenül kommunikálni.

Egyedi, elegáns dizájn

A Multistrada 1260 megtartotta a Multistrada család meghatározó vonásait, – letisztult felületek, feszes vonalak és kontrasztos első és hátsó traktus – keltenek példátlan befejezettség minőség érzést. Az új oldalsó tank panelek új, keskenyebb megjeneést adnak a motor elejének. Az új váz, amely a tökéletes kiegyensúlyozottságot és teljesítményt biztosítja, az alumínium segédáz az integrált doboz tartó nyílásokkal, és az új, ergonómikus váltó pedál csak néhány azon részletek közül, melyek a Ducati tökéletes kidolgozottság iránti elkötelezettségét mutatják. Éppúgy, mint az új alumínium betétes kulcs, vagy az extra modern TFT kijelző.

Az új 5 küllős Y felnik az új Multistrada 1260 S megjenenésének meghatározó elemei. Minden részlet a praktikusság és a hatékonyság jegyében született. A hátsó kapaszkodó a Multistrada 1200 Enduro-ról érkezik, amely által választható a műanyag oldaldobozok és topcase helyett Touratech gyártmányú alumínium doboz szet is. A Multistrada 1260 új rendszámtartó elemet és új LED irányjelzőket kapott.

Vadonat új TFT műszer panel

Az Multistrada 1260 új, napsütésben is jól látható LCD műszerfal panele új elrendezésú, égy egyszerűsítettünk a menüjén is. A belépés a menübe is egyszerűbb, új ikonok találhatók a bal kormánykapcsolón. Az üres pont egy röid megynyomást jelent, a telt jelzés pedig a hosszabb működtetésre utal.

Az új Multistrada 1200 S and D|Air nagyobb felbontású (186.59 PPI - 800xRGBx480) TFT panelén egy átdolgozott menürendszer dolgozik. Jobban olasható erős napfényben, új a grafikus felület, még könnyebb navigálni a menükben. A riding mode-okhoz különböző szín sémák tartoznak: A Sport vörös, a Touring éjszaka fehér, nappal fekete, az Urban szürke, az Enduro pedig barna.

Az LCD and TFT is megjeleníti a sebesséet, aktuális fordulat számot, semesség fokozatot, összes kilométert, két napi km számlálót, a hűtőfolyadék hőmérsékletét, üzemanyag szintet és a pontos időt. Egyéb megjelenített információk a kilálasztott üzemmódhoz köthetők: a még megtehető távolság, pillanatnyi fogyasztás, átlagfogyasztás, átlagsebesség. levegő hőmérséklet, utazás ideje, és a fagyveszély figyelmeztetés.

At a standstill it is possible to gain access, via the left handlebar switchgear, to a settings menu which enables and adjusts various functions such as DTC and DWC personalisation and the 3-level Cornering ABS function. On the S version suspension can also be adjusted through the settings menu. It is also possible, either at a standstill or on the move, to select the Riding Mode (Sport, Touring, Urban or Enduro) and load settings to correspond with the current riding configuration: rider only, rider with luggage, rider with passenger or rider with passenger and luggage.

The S version features a full LED headlight with Ducati Cornering Lights (DCL) functionality, which activates in curves to give optimal illumination of the road surface based on lean angle. The Multistrada models also feature hazard lights, activated simply by pressing a dedicated button. New to the

Multistrada 1260 is the auto-cancel feature for turn indicators triggered by lean angle. Thanks to the Inertial Platform, the turn indicators self-cancel after a turn is completed or after covering a certain distance (which ranges from 200 to 2,000 metres depending on riding speed at the time the indicator button was pressed).

The music media player on the TFT dashboard has been improved for when a smartphone is connected. In addition, the upgraded trip master for the Enduro Riding Mode now can be paused, set to display distance left to travel and activated more quickly.

Hands Free Ignition

The Multistrada 1260 can be started without a mechanical key thanks to the new Hands Free system that enhances security. When its electronic key is within a 2 metre radius of the bike, the system automatically reads the key’s code, even if it is never removed from the rider’s pocket. Pressing the “on” button powers-up the bike, activates the display, and allows the engine to be started. The electronic key also includes a mechanical “flip” key for seat and filler cap removal. There is also a steering lock that is activated by an electric actuator.

Ducati Testastretta DVT 1262

By independently varying the timing of the camshaft that controls the intake valves and the camshaft that controls the exhaust valves, the DVT engine (Desmodromic Variable Timing) optimises high-rpm performance to provide maximum power. At low-to-medium rpm, instead, it smooths operation, making power delivery more fluid and boosting torque. In practice, this is an engine that changes its characteristics continually – unnoticed by the rider – as rpm varies while complying with Euro 4 specifications and giving good fuel economy.

With its increased displacement, now 1262 cc, the Multistrada 1260 engine sets the new benchmark for rideability and performance. Ducati engineers developed this new engine from the Multistrada 1200 powerplant, and focused on guaranteeing the highest, best possible torque delivery at low-to-mid range RPMs. With 85% of the torque available under 3,500 rpm, delivery at 5,500 rpm is 18% higher compared to the predecessor model. This means the Multistrada 1260 offers the highest torque output in its class at 4,000 rpm, i.e. in the most frequently used rpm range.

Bigger displacement was achieved by increasing piston stroke from 67.9 to 71.5 mm (bore remains 106 mm). This required new connecting rods, crankshaft and cylinders. The DVT system was recalibrated to maximise low-to-mid range torque delivery, bringing maximum output to 158 hp at 9,750 rpm and maximum torque to 13.2 kgm at 7,500 rpm.

Both the exhaust and intake had to be redesigned to achieve such performance. The exhaust piping was redesigned, the presilencer received a new inner layout and a new silencer. At the intake end, the air intake mouth was redesigned.

New belt covers feature the DVT logo on a metal support. The generator cover of the Multistrada 1260 engine has been redesigned to accommodate the new, more advance gear sensor which is a core component of the DQS Up & Down. Gear lever linkage has also been changed, it now features a shorter stroke for more accurate engagement.

Both generator and clutch covers are now painted in the new "Mercury Grey" colour. Another new component part is the clutch slave cylinder, with a more compact, integrated design.

Engine tuneup has been thoroughly revised with a focus on rideability, and torque delivery in each Riding Mode changes according to selected gear. Again for greater ease of riding, engine brake control now responds differently in each individual gear. Cruise control was also recalibrated to give the utmost riding comfort.

Desmo delight

As might be expected, the Testastretta DVT engine uses the Desmodromic valve actuation system that has made Ducati’s Bologna-built bikes famous worldwide. This special system closes the intake and exhaust valves mechanically, with the same precision as they are opened. The term desmodromic stems from the Greek words desmos (link) and dromos (stroke), and refers to mechanisms with a control to operate them in one direction (e.g. opening) and another to activate them in the other (closure or return). The soundness of this system, used on all Ducati models, is demonstrated by its utilisation on Ducati Corse’s Superbikes and MotoGP bikes.

In the Testastretta DVT engine, Desmodromic valve actuation provides a clear advantage over traditional valve springs; at low revs the system requires less force because there are no springs to be compressed. This makes it possible to keep the individual valve timing adjusters compact, which minimises their weight and allows them to be smoothly integrated.

Innovative technology

The Multistrada 1260 features a new throttle control that works in conjunction with the Ride By Wire system to control engine power output. This new control system provides smoother throttle response for enhanced riding experience.

The Multistrada 1260 is equipped with the Bosch Inertial Measurement Unit (IMU), which controls Ducati Wheelie Control (DWC), Bosch Cornering ABS and electronic speed control. The four Riding Modes (Sport, Touring, Urban and Enduro) are made even more effective as, on the Multistrada 1260 S, they are supported by the Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution; this configures the suspension setup dynamically in response to different road and riding conditions, maintaining control, performance, and comfort at all times. The Multistrada 1260 is equipped with Vehicle Hold Control (VHC) and Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down, which is supplied as standard on the S and D|Air versions and as an option on the standard version.

Sport Riding Mode

Selecting Sport Riding Mode provides a thrilling 158 hp and a breath-taking 129.5 Nm of torque, together with (on the S version) a sporty suspension setup. Sport Mode is also characterised by low levels of Ducati Traction Control and Ducati Wheelie Control, and a level 2 ABS setting. This combination of rear-wheel lift detection off and Cornering ABS on is ideal for expert riders who wish to test their limits.

Touring Riding Mode

In Touring Riding Mode the Multistrada provides the engine’s full 158 hp with a smoother, less direct throttle response. Active safety is enhanced by higher DTC and DWC sensitivity levels, to maintain rock-solid stability. The ABS is set to interaction level 3, perfect for touring; this turns rear-wheel lift detection

and Cornering ABS functionality on, while also optimising the front/rear combined braking effect. On the S version a suspension setup perfect for long-distance rides is selected, ensuring maximum comfort for rider and passenger alike.

Urban Riding Mode

In Urban Riding Mode power output is reduced to a maximum of 100 hp, and on the S version suspension is set for optimum agility with corresponding DSS mapping. DTC and DWC are set to high levels for maximum security on less-than-perfect city roads. ABS is set to level 3.

Enduro Riding Mode

Besides longer trips and city traffic, the Multistrada 1260 is also capable of handling off-road routes brilliantly. The Enduro Riding Mode sets engine power to a maximum of 100 hp, with off-road oriented suspension settings and DSS mapping for the S. DTC and DWC level settings are low and the ABS is set to level 1, suitable for off-road use on low grip surfaces: rear-wheel lift detection is off, Cornering functionality is off, and ABS on the rear wheel is disabled.

DTC (Ducati Traction Control)

A key part of the Ducati Safety Pack, DTC – a pure racing offshoot – is a system that acts as a filter between the rider’s right hand and the rear tyre. In just a few thousandths of a second, DTC can detect and control rear wheelspin, boosting performance and active safety significantly.

This system has eight different intervention levels. Each one has been programmed to provide a rear wheelspin tolerance that matches progressive levels of riding ability (classified from one to eight). Level 1 has the lowest degree of system intervention, while level 8, intended for wet road surfaces, gives maximum prevention of wheelspin. On the Multistrada 1260 DTC is incorporated into the Riding Modes. DTC levels within the four modes are initially pre-set but can subsequently be personalised and saved to suit individual riding styles or preferences. The outcome of thousands of hours of road and track tests, this technology significantly enhances safety when accelerating in turns. A Default function lets the user restore the original factory settings.

Ducati Wheelie Control (DWC)

This system offers 8 setting levels. It analyses the attitude of the bike (to detect any front wheel lift) and controls torque and power accordingly to maximise acceleration in safety without destabilising balance. Like DTC, it features 8-level adjustment and is incorporated into the Riding Modes. Again, a Default function lets the user restore the original factory settings.

Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution

The DSS (Ducati Skyhook Suspension) Evolution system has now been developed even further. This evolved version includes a new Sachs fork with pressurised damper cartridge and low-friction stanchion, a sensor to control the action of the rear damper plus software that also handles data from the Bosch IMU and features new algorithms. Included as standard on the Multistrada 1260 S, the DSS platform has a 48 mm Sachs front fork and rear monoshock, both electronic; this allows the DSS to continuously adjust hydraulic damper compression and rebound using semi-active control to ensure correct vehicle balance. In this way, the bike remains stable independently of road surface conditions, minimising oscillation of the sprung mass and significantly increasing comfort and safety.

The Skyhook name stems from the unique sensation experienced during riding, as if the bike were suspended from a hook in the sky, keeping it balanced and stable. This innovative technology outperforms conventional passive suspension systems through constant control of dynamic suspension behaviour. In the DSS Evolution system, settings have been further refined to maximise performance, safety, and comfort.

DSS Evolution technology analyses data from numerous sensors on the sprung and unsprung weights of the bike to calculate and set the damping needed to make the ride as smooth as possible. An accelerometer on the steering yoke, and one inside the control unit that tracks the DDS Evolution provide data on sprung weight while an accelerometer on the fork bottom provides input on unsprung weight. At the rear, another sensor measures suspension travel. The DSS Evolution processes this information via a semi-active control algorithm that, by referring to an imaginary fixed point in the sky above the bike, makes extremely rapid adjustments to the hydraulic damper to minimise vehicle movement in relation to this point.

To smooth the longitudinal forces of acceleration and deceleration, the system also makes use of the Ducati Traction Control (DTC) longitudinal accelerometer sensor, the ABS system pressure detectors for rapid calculation and activation of a response that reduces resulting vehicle oscillation, and the data from the Bosch IMU which dynamically reveals the bike's attitude on the two axes (roll and pitch).

Brembo brake system with Bosch Cornering ABS

The entire Multistrada 1260 family features a Brembo braking system with the Bosch 9.1ME Cornering ABS ECU, an integral part of the Ducati Safety Pack (DSP). Cornering ABS makes use of the Bosch IMU (Inertial Measurement Unit) platform to optimise front and rear braking power even in critical situations with the bike at considerable lean angles. Through interaction with the Riding Modes, the system provides compromise-free solutions whatever the situation or riding conditions.

Thanks to its ABS control processor the Multistrada makes use of an Electronic Combined Braking System that is optimised for the Urban and Touring Riding Modes but has a lower degree of interaction in Sport mode where combined braking is less desirable. The combined braking system increases stability by using four pressure detectors to allocate braking power optimally between front and rear.

Designed to improve rear tyre control during hard braking, the rear-wheel lift detection is fully enabled in Urban and Touring Riding Modes. ABS can also be applied to the front wheel only, as is the case in Enduro Riding Mode, the aim being to allow rear wheel lock and drift on the dirt. ABS can also be fully disabled from the instrument panel in Enduro Riding Mode, and settings can be saved and recalled at the next Key-On.

The system integrates smoothly with the Ducati Riding Modes and has three available levels. Level 2 ensures, in Sport mode, equilibrium between front and rear without rear wheel lift detection but with the Cornering function on and calibrated for sports-style riding. Level 3 allows, in Touring and Urban modes, optimisation of the combined braking action with limited rear wheel lift for maximum safety and performance and with Cornering functionality on and calibrated for maximum safety. Level 1 maximises off-road performance by disabling rear-wheel lift detection and allowing the rear wheel to lock, with ABS being applied only at the front.

The front braking system on the Multistrada 1260 features monobloc radially-mounted Brembo 4-piston callipers with 32 mm diameter pistons and 2 pads, a radial master cylinder with adjustable lever, and dual 320 mm discs. At the rear, there is a single 265 mm diameter disc gripped by a floating calliper, again from Brembo. These components ensure top braking performance, a standard Ducati feature. On the Multistrada 1260 S the braking system draws directly on solutions used by Ducati in Superbike competition: 330 mm discs at the front coupled with Brembo M50 monobloc radial 4-piston callipers.

Vehicle Hold Control (VHC)

On the Multistrada 1260 the ABS features the Vehicle Hold Control (VHC) system. When activated, VHC holds the vehicle steady by applying rear wheel braking (if unused automatic deactivation occurs after 9 seconds). This provides riders with easier restarts, especially on a gradient; this is because it modulates brake pressure during starts, leaving the rider free to focus on throttle and clutch control.

The function is activated when, with the bike at standstill and the kickstand up, the rider applies high pressure on the front or rear brake levers. On activation the system calculates and applies, according to vehicle status, pressure on the rear brake system by acting on the pump and the ABS control unit valves.

This system can be activated at all ABS levels, except for when the ABS is switched off. VHC activation is indicated by a warning light. The same warning light starts flashing when the system is about to release pressure on the rear wheel and cease holding the vehicle: pressure reduction is gradual.

Frame

The chassis of the Multistrada 1260 includes a new frame and longer swing arm. Steering angle increases from 24° to 25°, whereas the new swing arm is 48 mm longer. As a result of these changes, wheelbase is now 55 mm longer. This, along with the new engine’s character and suspension setup lend the Multistrada 1260 sharper handling skills in curves, while ensuring full stability even when riding two-up at full load with the side panniers.

The chassis design features a frontal Trellis frame with large-diameter yet thin tubing and two lateral subframes closed off by a rear load bearing element made of fibreglass-reinforced plastic for maximum torsional rigidity. The single-sided swing arm is a single die-cast part, with fabricated and welded core sections, and provides a strong, hollow and lightweight component that contributes considerably to the Multistrada’s sure-footed handling.

Suspension

The Multistrada 1260 features a Kayaba 48 mm upside-down fork, with a dedicated cast bottom bracket, fully adjustable for spring preload, compression, and rebound. The rear is controlled by a Sachs monoshock, also fully adjustable in compression and rebound and with spring preload adjustable by using a handy remote manual adjuster. The spring works progressively, therefore providing augmented riding comfort even when the bike is fully laden.

The Multistrada 1260 S comes with a Sachs 48 mm front fork (with tubes in the typical ceramic grey, the signature colour identifying semi-active suspension and forged bottom bracket). The rear shock absorber is made by Sachs. Semi-active suspension systems front and back are controlled by the Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution system. In addition to allowing compression and rebound adjustment of the hydraulic damper and rear spring preload (automatic and integrated into the Riding

Modes or personalised via the on-board computer), the semi-active system exerts continuous control to keep the bike perfectly balanced.

Both suspension systems provide 170 mm travel (both front and rear), ensuring comfortable riding even with the bike loaded, as well as safe handling on soft off-road routes. On the S, comfort is enhanced further by the DSS Evolution which allows quick, user-friendly modification of the bike’s setup to suit riding conditions and journey type: rider only, rider with luggage, rider with passenger and rider with passenger and luggage. Internal suspension setup has been revised for both Multistrada 1260 and Multistrada 1260 S and D|Air versions.

Tyres and rims

The Multistrada 1260, 1260 S and 1260 S D|Air feature light alloy five Y-spoke wheels, which are 340 grams lighter than those used in the Multistrada 1200. All versions are equipped with 3.50 x 17’’ front wheels and 6.00 x 17’’ rear wheels, mounting a Pirelli SCORPION™ Trail II 120/70-17 tyre on the front and 190/55-17” on the rear.

VÁLTOZATOK, TECHNIKAI ADATOK, ÁRAK